Τι ισχύει για τις εγκυμονούσες. Κινδυνεύουν από τον κορονοϊό; Μεταδίδεται ο ιός, εφόσον ασθενήσουν, στο έμβρυό τους;

Παρ’ότι οι έγκυες δεν κινδυνεύουν περισσότερο,  ο κορονοϊός φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά καισαρικών και πρόωρων τοκετών, ενώ ο ιός είναι πιθανό ότι μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από επιστημονικές μελέτες.

Καθώς περνάει ο καιρός, ξεκαθαρίζει περισσότερο το αρχικά ασαφές τοπίο γύρω από τη σχέση του νέου ιού με την εγκυμοσύνη και τους πιθανούς κινδύνους που αυτός εγκυμονεί. Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί χιλιάδες γεννήσεις εν μέσω πανδημίας.

Με βάση αυτές, πολλοί γιατροί δηλώνουν ανακουφισμένοι, σύμφωνα με το New Scientist, που βλέπουν ότι ο νέος κορονοϊός δεν δείχνει θανατηφόρος όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) του 2002-03, που προκάλεσε ο προηγούμενος κορονοϊός SARS-CoV και το οποίο σκότωσε περίπου μία στις τέσσερις εγκύους που είχαν μολυνθεί.

Χωρίς συμπτώματα οι περισσότερες έγκυες

Στην πραγματικότητα, ο νέος κορονοϊός δεν φαίνεται να προκαλεί καθόλου συμπτώματα στις περισσότερες εγκύους. Η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι έγκυες δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό, όταν μολύνονται από το νέο ιό, ακόμη και όταν έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Πάντως μερικές από τις έγκυες που νόσησαν σοβαρά με κορονοϊό, πέθαναν. Έρευνα στη Βρετανία, με επικεφαλής τη δρα Μάριαν Νάιτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξε ότι από τις 427 εγκύους με Covid-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας, τρεις πέθαναν και άλλες εννέα παρέμειναν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τη δρα Σόνια Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, δεν είναι ακόμη δυνατό να γίνει αξιόπιστη σύγκριση της θνητότητας των εγκύων με Covid-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, έως ότου μπορούν να συγκριθούν έγκυες και μη έγκυες με παρόμοια ηλικία και ιατρική κατάσταση.

Καισαρική και πρόωρος τοκετός

Από την άλλη, ο κορονοϊός φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής και πρόωρου τοκετού. Στη μελέτη της Νάιτ στα βρετανικά νοσοκομεία, οι 63 από τους 247 τοκετούς από γυναίκες με Covid-19 ήταν πρόωροι. Ενώ σε μια άλλη σουηδική μελέτη σε 108 γυναίκες με κορονοϊό που γέννησαν, εννέα στα δέκα μωρά (91%) γεννήθηκαν με καισαρική.

Ο δρ Έντουαρντ Μούλινς του Imperial College του Λονδίνου εκτιμά ότι σε μερικές περιπτώσεις κύησης ο κορονοϊός «πυροδότησε» τον πρόωρο τοκετό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απλώς οι γιατροί επέσπευσαν τη γέννα για προληπτικούς λόγους, ώστε να προστατεύσουν την υγεία της μητέρας.<

Ακόμη, όπως δείχνει η έρευνα της Νάιτ, το ένα στα 20 μωρά που γεννήθηκε από μητέρα με κορονοϊό, βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, ενώ πέντε μωρά πέθαναν (αλλά μόνο οι δύο θάνατοι φαίνεται να σχετίζονται με τον ιό).

Επίσης έχουν αναφερθεί περιστατικά αποβολών και θνησιγενών μωρών σε γυναίκες με Covid-19, αλλά είναι ασαφές αν πράγματι οφείλονταν στη νόσο. «Είναι δύσκολο να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης», παραδέχθηκε ο δρ Άντριου Σέναν του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου.

Περνά από τη μητέρα στο έμβρυο

Πιο βέβαιο είναι ότι ο κορονοϊός μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Ένας μικρός αριθμός μωρών που γεννήθηκαν από γυναίκες με Covid-19, βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό αμέσως μετά τη γέννηση τους, συνεπώς είναι απίθανο να κόλλησαν τον ιό μετά τη γέννα. Επίσης σε μια γυναίκα, που η εγκυμοσύνη διακόπηκε την 22η εβδομάδα, ο κορονοϊός βρέθηκε στον πλακούντα της. Όμως, σύμφωνα με τον Σέναν, η διάσχιση του πλακούντα από τον ιό πρέπει να είναι σπάνιο και όχι συχνό φαινόμενο.

Σχετική άγνοια υπάρχει ακόμη, όσον αφορά το πώς ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στη μήτρα. Μερικοί άλλοι ιοί (π.χ. ο Ζίκα) μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο του μωρού, ιδίως στο αρχικό στάδιο της κύησης, όταν τα όργανα ακόμη αναπτύσσονται. Όμως τι ακριβώς μπορεί να κάνει ο νέος ιός στο έμβρυο – αν κάνει κάτι- παραμένει άγνωστο. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα νεογέννητα που είναι θετικά στον κορονοϊό, έχουν αναρρώσει έως τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βασικό μήνυμα προς τις εγκύους είναι να παίρνουν κάθε δυνατή προφύλαξη, ώστε να μην μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Υπάρχει κίνδυνος αποβολής με κορονοϊό;

Εάν κάποια έγκυος ασθενήσει τις πρώτες 12 εβδομάδες με κορονοϊό, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αποδείξεις ότι μπορεί να αποβάλει. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

Ποια μέτρα πρέπει να παίρνουν οι έγκυες

Μετά τις 28 εβδομάδες, οι εγκυμονούσες πρέπει να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές, ακόμα και με συγγενείς και φίλους. Αν μια έγκυος πάσχει από καρδιακό νόσημα, πρέπει να απομονωθεί εντελώς. Οι έγκυες πρέπει να αποφύγουν στο τελευταίο τρίμηνο να πάρουν περισσότερο βάρος από όσο απαιτείται, κάτι που θα δυσχεράνει την αναπνοή τους σε περίπτωση που ασθενήσουν από κορονοϊό.

Επιτρέπεται η θεραπεία υπογονιμότητας;

Εάν μία γυναίκα θέλει να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας συνιστά την αναβολή της εμφύτευσης. Παρόλα αυτά, εάν ένα ζευγάρι θέλει να καταψύξει τα ωάρια και το σπέρμα του, μπορεί να το κάνει.