Παγκοσμίως οι ασθενείς που ανάρρωσαν από τον κορονοϊό αποτελούν πρότυπο για τους υπόλοιπους. Οι γιατροί βασίζονται στο δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα για να βρουν τη λύση για την θεραπεία και ένα πιθανό εμβόλιο. Να μελετήσουν αν υπάρχει ανοσία στον οργανισμό ή όχι.

Αυτοί που νόσησαν γνωρίζουν πως γίνεται η διάγνωση, πως τα συμπτώματα εμφανίζονται και εξελίσσονται. Γνωρίζουν ακόμα τον πανικό αγορών στα σούπερ μάρκετ αλλά και τις επιπτώσεις του να συνωστίζεται ο κόσμος σε διάφορα σημεία της πόλης. Ασθενείς που νόσησαν και επανήλθαν μίλησαν στην Huffington Post για την εμπειρία τους

Ο Τρέβορ Μάρτιν, πάστορας του Λουθερανισμού, την 1η Μαρτίου, επισκέφθηκε φίλο του στο νοσοκομείο, που αργότερα διαγνώσθηκε με τον κορονοϊό. Παρά τα αυστηρά μέτρα προστασίας που πήρε, ειδική φόρμα και μάσκα αλλά και ενδελεχές πλύσιμο των χεριών, εντούτοις τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικοί, δέκα μέρες μετά.

Την μέρα που επισκέφθηκε τον φίλο του στο νοσοκομείο, καθ′ οδόν για το σπίτι σταμάτησε στο γραφείο, προκειμένου να παραλάβει κάποιους φακέλους που χρειαζόταν. Ενώ ουδέποτε ήρθε σε επαφή με την γραμματέα του, καθώς ή ίδια δεν ήταν στο γραφείο εκείνη την μέρα αλλά την επόμενη που ο Μάρτιν απουσίαζε, η γυναίκα νόσησε.

«Μπορεί να εξαπλωθεί πάρα πολύ εύκολα. Δεν χρειάζεται καν να έρθεις σε επαφή με κάποιον», είπε ο Τρέβορ Μάρτιν.

Συνεπώς κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας αυστηρά και μένουμε σπίτι.

Δεν είναι σαν την γρίπη ή κάποιο κρυολόγημα

Γιά κάποιο λόγο, γίνεται συνεχώς σύγκριση με την γρίπη. Η Κιάρα ΝτιΤζιαλορέντζο, ηλικίας 25 ετών, που ζεί στο Μαϊάμι, δίνει την δική της μάχη με τον κορονοϊό από τις 6 Μαρτίου και μας λέει πως τα συμπτώματα απέχουν παρασάγγας από αυτά της γρίπης.

Αν και εμφάνισε συμπτώματα πυρετού και κόπωσης, που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά μίας κλασικής γρίπης, τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά καθώς νιώθεις ένα τεράστιο σφίξιμο στο στήθος και κόβεται η αναπνοή σου.

«Δεν είναι γρίπη. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Παλεύεις για λίγο αέρα», μας λέει η ΝτιΤζιαλορέντζο.

Αντιμετωπίστε το με σοβαρότητα

Περίπου το 80% των ανθρώπων που θα κολλήσουν τον κορονοϊό, θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα της νόσου, όπως λίγο πυρετό, ξερόβηχα και θα αναρρώσουν στο σπίτι τους. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να δούμε την όλη κατάσταση χωρίς σοβαρότητα.

Πολλοί που νόσησαν από τον κορονοϊό δήλωσαν πως είναι απογοητευτικό να βλέπεις ανθρώπους να μην αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα. Αυτό ισχύει ιδίως με τις εικόνες των ανθρώπων που συγκεντρώνονταν μπαρ, στις παραλίες ακόμα κι εκείνους που εκμεταλλεύονται τους άδειους δρόμους προκειμένου να εκδράμουν εκτός πόλεων.

Η άποψη πως οι νέοι δεν μπορούν να νοσήσουν δεν ισχύει. Και σε κάθε περίπτωση είναι άδικο να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Αν οι νέοι το μεταδώσουν σε ανθρώπους που η υγεία τους δεν είναι και η καλύτερη, αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες και να αποδειχθεί θανατηφόρο. Κανείς δεν είναι άτρωτος», δήλωσε η ΝτιΤζιαλορέντζο.

Μπορεί να μην μας γίνει το τεστ, όμως αυτό δεν μας επιτρέπει να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά

Καθώς τα τέστ για τον κορονοϊό είναι ακόμα περιορισμένα και δεν μπορούν όλοι να ελεγχθούν, καλό θα ήταν με την εμφάνιση κάποιου συμπτώματος να θέσουμε τον εαυτό μας σε κατ′ οίκον περιορισμό. Η συμπεριφορά μας θα πρέπει να είναι αντίστοιχη ενός ανθρώπου που έχει νοσήσει.

«Το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρετε να εξεταστείτε ποτέ. Ακόμα και έτσι θα πρέπει να συμπεριφέρεστε σαν να είστε φορείς», μας λέει η Κρίστι από το Σιάτλ.

Μην πανικοβάλλεστε και μην αγοράζετε προϊόντα σαν να μην υπάρχει αύριο

Εξήντα ρολά χαρτιού υγείας δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την ασθένεια. «Οι άνθρωποι πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην γεμίζουν το καρότσι τους στο σούπερ μάρκετ με κάθε απίθανο προϊόν. Ο μόνος λόγος για να ψωνίσουν είναι να έχουν κάτι να φάνε, σε περίπτωση που αρρωστήσουν», μας λέει η Κρίστι.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη του Μάνκιν. Δεν ανησυχεί για τον εαυτό του, την γυναίκα του ή το παιδί του. Ανησυχεί όμως για τους ηλικιωμένους γονείς του που βρίσκουν άδεια ράφια στο σούπερ μάρκετ.

«Ποιος ο λόγος να αγοράσεις 64 μπριζόλες για τις επόμενες δύο εβδομάδες; Δεν τις χρειάζεσαι. Αγοράζουμε τα απαραίτητα, χωρίς να το παρακάνουμε».

Δεν περνάμε την μέρα μας μπροστά στην τηλεόραση ακούγοντας ειδήσεις

Ο Μάνκιν είχε πάντα την τάση να παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων. Τώρα έχει σταματήσει να τα βλέπει και μας προτείνει να κάνουμε το ίδιο.

«Οταν παρακολουθώ ειδήσεις πέφτω σε κατάθλιψη, αναστατώνομαι και αρχίζω να ανησυχώ. Παρακολουθώ μόνο τους τίτλους των ειδήσεων και όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα».

Την ίδια αντιμετώπιση προτείνει και η ΝτιΤζιαλορέντζο. Προσπαθεί απλά να μείνει ενημερωμένη.

«Υπάρχει μία άνευ προηγουμένου αρνητική ενέργεια απ′ όλα αυτά που ακούμε, που προσπαθώ, σε καθημερινή βάση, να αποστασιοποιηθώ».

Να δούμε την θετική πλευρά

Όταν ο Μάνκιν, διαγνώσθηκε με τον κορονοϊό, ανησυχούσε για το τι θα συμβεί όχι μόνο σε εκείνον αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο που πολύ σύντομα κατάλαβε τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε όλο αυτό στην οικογένεια του, ενώ παράλληλα ο χρόνος περνούσε χωρίς να συμβαίνει κάτι εποικοδομητικό μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Γι′ αυτό μας προτείνει να δούμε την θετική πλευρά του πράγματος.

«Ωραία, είμαστε αναγκασμένοι να κλειστούμε στο σπίτι για έξι εβδομάδες. Πότε άλλοτε θα μου δοθεί μία τέτοια ευκαιρία; Ποτέ δεν πρόκειται να έχω έξι εβδομάδες να κάθομαι σπίτι και να παίζω με τι κόρες μου. Ας σταματήσουμε την γκρίνια και ας το απολαύσουμε».

«Θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Τι λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ

Ασύμμετρη απειλή, η οποία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, χαρακτηρίζει τον νέο κορονοϊό (σ.σ. covid19) ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ Ανδρέας Μεντής, σε συνέντευξή στο Πρακτορείο Fm.

Περισσότερα ερωτήματα έχουμε παρά απαντήσεις γιατί είναι ένας νέος ιός, αναφέρει χαρακτηριστικά κι επισημαίνει ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε μεμονωμένα γεγονότα, όπως για παράδειγμα ο σκύλος που νόσησε στο Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που θα νοσήσουν, μπορεί να μην καταλάβουν τίποτα, υπογραμμίζει ο κ. Μεντής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ της καθημερινότητας μας και των μέτρων που πρέπει να πάρουμε. Από την άλλη, οι ευάλωτες ομάδες, όπως λέει, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους, για βαριά νόσο και για κατάληξη.

Το ερώτημα για το αν μπορεί να κολλήσουμε τον ιό από μια επιφάνεια, λέει ότι δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Προσθέτει ότι από την τροφή δεν φαίνεται να μεταδίδεται, ενώ δεν υπάρχει πληροφορία ότι μεταδίδεται από το σπέρμα.

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η επανανόσηση γίνεται σε μεγάλο ποσοστό, ούτε υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι με το χρόνο γίνεται βαρύτερη η νόσος, δηλώνει ο διακεκριμένος επιστήμων.

Σχετικά με την πρόσφατη μελέτη Κινέζων επιστημόνων που κάνει λόγο για δύο τύπους του κορονοϊού, με τον ένα να είναι πιο επιθετικός από τον άλλο, δηλώνει πως δεν έχει πεισθεί ότι όντως υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι.