Ανήκετε σε αυτή την κατηγορία γονιών, που ταλαιπωρούνται να βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο; Ειδικά το τελευταίο διάστημα που με την έλευση του κορονοϊού, έχει διαταραχθεί η καθημερινότητα όλων μας;

Η αλήθεια είναι ότι για πολλά παιδιά οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν εύκολοι και έφεραν πολλές αλλαγές. Έχασαν  αρκετό διάστημα σχολείου, οι γονείς τους εργάζονται από το σπίτι.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

  • Καθησυχάστε τα παιδιά και μην δείχνετε τη δική σας ανησυχία.
  • Το να κρατάτε συνεχώς δραστήρια τα παιδιά στη διάρκεια της ημέρας θα διευκολύνει το βραδινό τους ύπνο στη συνέχεια.
  • Η θέσπιση ορίων για την ώρα που θα βρίσκονται μπροστά στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα βοηθήσει και στον ύπνο τους.
  • Για πολλά παιδιά οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν εύκολοι και έφεραν πολλές αλλαγές. Έχασαν  αρκετό διάστημα σχολείου, οι γονείς τους εργάζονται από το σπίτι.

Πώς καταλαβαίνετε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει θέματα με τον ύπνο του

  • Έχει δυσκολία να κοιμηθεί
  • Ξυπνάει στη διάρκεια της νύχτας και δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα
  • Έχει εφιάλτες
  • Ούρηση στη διάρκεια του ύπνου (για τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά)
  • Φόβος απομάκρυνσης από τους γονείς τους

Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές ανάλογα με την ηλικία

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

1. Ακολουθείστε μία ρουτίνα, καθώς βοηθάει τα μικρότερα παιδιά να κοιμηθούν ευκολότερα. Κατανοούν από διάφορες κινήσεις ότι ξεκινάει η διαδικασία ύπνου. Ο παιδοψυχολόγος Μάρτιν Φόρστερ συνιστά η ρουτίνα να διατηρείται και τα Σαββατοκύριακα αλλά και κατά τη διάρκεια των αργιών.

Πραγματοποιείστε χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάστε τους ένα παραμύθι.

2. Εξαντλήστε τα με άσκηση. Αν είναι ενεργά όλη την ημέρα, θα κοιμηθούν ευκολότερα το βράδυ.

3. Περιορίστε την παρουσία σας.

Εάν ένα παιδί δεν κοιμάται εύκολα, ο Φρόστερ υποστηρίζει ότι ο γονιός πρέπει να περιορίζει σταδιακά την παρουσία του. Αρχικά να κοιμάται δίπλα στο παιδί, αλλά στη συνέχεια να φεύγει, όταν το πάρει ο ύπνος.

4. Δημιουργήστε ένα άνετο, αναπαυτικό δωμάτιο.

Διατηρήστε τις συνθήκες δωματίου στους 17-18 βαθμούς Κελσίου.

Παιδιά δημοτικού

1. Διατηρήστε μία σταθερή ρουτίνα. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική. Ένα ίδιο καθημερινό πρόγραμμα. Το βραδινό μπάνιο  ή η ανάγνωση ενός παραμυθιού διευκολύνει τη διαδικασία ύπνου.

2. Βγάλτε τα βόλτα. Η βόλτα σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά. Βοηθάει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βελτιώνει και τον ύπνο τους. Ο Φόρστερ τονίζει ότι η άσκηση βοηθάει τα παιδιά να κοιμηθούν ευκολότερα. «Όχι όμως και μέχρι και δύο ώρες πριν τον ύπνο γιατί μπορεί να δημιουργήσει υπερδιέγερση».

3. Διαβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά. Τα παιδιά καταλαβαίνουν όταν κάτι πάει στραβά ή όταν οι μεγάλοι προσπαθούν να τους αποκρύψουν πράγματα. Αυτό μπορεί να επιδράσει στον ύπνο τους. Τα παιδιά θέλουν να νιώθουν ασφάλεια και να ξέρουν ότι υπάρχει σχέδιο. Ακόμη και στην περίπτωση που βρέχουν το κρεβάτι τους, ο Φόρστερ υπογραμμίζει ότι οι γονείς δεν πρέπει να δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους.

4. Πριν από τον ύπνο πηγαίνουμε στην τουαλέτα στο πλαίσιο της βραδινής ρουτίνας. Έτσι θα αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις αλλά και βραδινές επισκέψεις.  Πριν από τον ύπνο δεν πίνουμε πολλά υγρά.

5. Περιορίστε την ώρα που βλέπουν τηλεόραση. Βάλτε όρια στο χρονικό διάστημα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ταμπλέτες.

6. Ζωγραφίστε και συζητήστε για τα όνειρά τους. Μπορεί να αποτυπώνεται το άγχος της καθημερινότητας στα όνειρά τους.

Εφηβεία

1. Πρωινή άσκηση. Για τους εφήβους είναι χρήσιμη η άσκηση. Αυτό βοηθά το σώμα να παράγει μελατονίνη και προετοιμάζει το σώμα για ύπνο.

2. Διαβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά. Το άγχος και η ανησυχία είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στα παιδιά και στους εφήβους. Οι έφηβοι μπορεί να ανησυχούν και για θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Μπορεί ακόμα να αγχώνονται από τις σχολικές υποχρεώσεις τους. Να συζητάτε συχνά μαζί τους για διάφορα θέματα και να τους βοηθάτε να τηρούν μία ρουτίνα για να κοιμούνται ευκολότερα.

3. Να τα πείσετε να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές πριν από τον ύπνο. Ενθαρρύνετέ τα να μην χρησιμοποιούν υπολογιστές και ταμπλέτες 1-2 ώρες πριν από τον ύπνο.

4. Ο χώρος του ύπνου να είναι το υπνοδωμάτιο και να γίνεται σαφές αυτό. Όχι ο καναπές ή κάποιος άλλος χώρος του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο θα συνδυάσουν τον χώρο του υπνοδωματίου τους με τον ύπνο.