Ο κορονοϊός έχει πλήξει την …αγκαλιά! Τι εννοούμε με αυτό; Γιαγιάδες που θέλουν να αγκαλιάσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, παππούδες που είναι αναγκασμένοι να παρατηρούν από μακριά τους αγαπημένους τους. Υπάρχουν όμως λύσεις…

Όχι μόνο δεν πρέπει να μας λείπουν οι αγκαλιές, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι απαραίτητες. Η φυσική επαφή μειώνει το στρες χαλαρώνοντας το συμπαθητικό μας σύστημα. Σε έρευνες που έχουν διενεργηθεί έχει βρεθεί ότι ακόμα και το κράτημα των χεριών μπορεί να μειώσει το άγχος και τη λύπη.

«Οι άνθρωποι με την αγκαλιά και το άγγιγμα δείχνουν ο ένας στον άλλο ότι είναι ασφαλείς, ότι αγαπιούνται, ότι έχει ο ένας τον άλλο», τονίζει ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ονόματι Γιοχάνες Αιχστατ.

Η Λίνσει Μαρ, μία επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech  και μία από τις κορυφαίες επιστήμονες στον κόσμο για το πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω του αέρα εξηγεί ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος μίας αγκαλιάς. Με βάση μαθηματικά μοντέλα από το Χονγκ Κονγκ που δείχνουν ότι οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος μεταδίδονται μέσω της στενής επαφής, η Δρ. Μαρ εκτίμησε ότι ο κίνδυνος της έκθεσης κατά τη διάρκεια μίας σύντομης αγκαλιάς είναι πολύ χαμηλός, ακόμα και αν κάποιος αγκαλιάζει ένα άτομο το οποίο είναι φορέας του ιού και εκείνη τη στιγμή φταρνιστεί.

Το μέσο φτάρνισμα μεταφέρει 5.000 με 10.000 ιούς, αλλά τα περισσότερα σταγονίδια καταλήγουν στο έδαφος. Όταν οι άνθρωποι είναι σε στενή επαφή με κάποιον άλλο, μόνο το 2% των σταγονιδίων του φταρνίσματος θα τα εισπνεύσει το άτομο που βρίσκεται κοντά. Και μόνο στο 1% των σταγονιδίων, ένας ιός, θα είναι τελικά μεταδοτικός.

«Εάν δεν μιλάτε ή δεν βήξετε κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός», εξηγεί η Δρ. Μαρ.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με τον κίνδυνο της αγκαλιάς και πόσους ιούς μεταφέρει ένα άτομο, οπότε σίγουρα το πιο ασφαλές είναι να αποφύγουμε τις αγκαλιές.

Αν θέλετε αγκαλιές, πάρτε τα μέτρα σας.

 • Φορέστε μάσκα.
 • Αγκαλιαστείτε σε ανοικτό χώρο.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίξετε το σώμα ή τα ρούχα ενός άλλου ατόμου με το πρόσωπό σας ή με τη μάσκα.
 • Μην αγκαλιάζετε κάποιον που βήχει ή έχει άλλα συμπτώματα.

Και μην ξεχνάτε ότι μερικές αγκαλιές είναι πιο επικίνδυνες από κάποιες άλλες.

 • Η θέση του προσώπου σας έχει σημασία. Μην μιλάτε, ενώ αγκαλιάζετε κάποιον. Αγκαλιαστείτε γρήγορα.
 • Απομακρυνθείτε γρήγορα ώστε να μην αναπνεύσετε ο ένας πάνω στο πρόσωπο του άλλου.
 • Πλύνετε τα χέρια σας μετά.

Προσπαθήστε να μην κλάψετε. Τα δάκρυα και οι συναχωμένες μύτες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης, αφού οτιδήποτε σε υγρή μορφή από το σώμα μας μπορεί να περιέχει τον ιό.

Οι άνθρωποι χρειάζονται επιλογές τώρα που ξέρουμε ότι ο κορονοϊός θα είναι μαζί μας για αρκετό χρονικό διάστημα, τονίζει η Τζούλια Μάρκους, επιδημιολόγος από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Υπάρχει μία πραγματική πρόκληση για τους ηλικιωμένους που ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να αγγίξουν ένα μέλος της οικογενείας τους για όσο καιρό θα ζουν». «Οι σύντομες αγκαλιές είναι καθοριστικής σημασίας γιατί όσο πιο μακροχρόνια η επαφή, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος».

Ποια είναι τα «ναι» και τα «όχι» μίας αγκαλιάς με βάση τους ειδικούς.

Η στάση είναι καθοριστικής σημασίας γιατί τα πρόσωπα μπορεί να αγγίζουν το ένα το άλλο. Αν κάποιος είναι κοντός μπορεί να μεταφέρει σταγονίδια από την ανάσα του στον ψηλό, και το ίδιο και όταν ένας ψηλός κοιτάει προς έναν κοντύτερο.

 • Μην ακουμπάτε τα μάγουλά σας, κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση.
 • Να αγκαλιάζεστε κοιτώντας σε αντίθετες κατευθύνσεις. Και επίσης να φοράτε μάσκα.
 • Να επιτρέπετε στα παιδιά να σας αγκαλιάζουν από τη μέση ή γύρω από τα πόδια. Αυτό μειώνει τον  κίνδυνο της άμεσης έκθεσης, γιατί τα πρόσωπα δεν αγγίζονται. Και αυτό γιατί υπάρχει η πιθανότητα το πρόσωπο του παιδιού και η μάσκα του να μολύνουν τα ρούχα του ενήλικα.
 • Είναι καλή ιδέα να αλλάξετε ρούχα μετά την αγκαλιά αλλά και να πλύνετε τα χέρια σας.
 • Να φιλάτε το εγγόνι σας στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Ένα ακόμα προληπτικό μέτρο είναι να κρατάτε την ανάσα σας, όταν αγκαλιάζετε κάποιον. Οι περισσότερες αγκαλιές δεν κρατούν πάνω από 10 δευτερόλεπτα, έτσι οι περισσότεροι μπορούν να κρατήσουν την ανάσα τους τόσο. Αυτό επιτρέπει και στις δύο πλευρές να μην μεταφέρουν ή να μην μεταδώσουν ιούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως οι αγκαλιές κρύβουν λιγότερους κινδύνους από ό,τι μία συζήτηση που διαρκεί αρκετά.

Να αποφεύγονται όμως τα φιλιά στα μάγουλα.

Και τέλος, αγκαλιές μόνο με μέλη του στενού οικογενειακού μας περιβάλλοντος και στενούς φίλους και  όχι με όλους τους γνωστούς μας.