Ο κορονοϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και όλοι προσπαθούμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας. Όπως έχει διαφανεί από τα μέχρι τώρα δεδομένα πλήττει όλες τις ηλικίες. Πόσο όμως πραγματικά κινδυνεύουν τα παιδιά. Τι λένε οι ειδικοί;

Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό με τους ενήλικες να μολυνθούν από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, αλλά έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες.

Η νέα μελέτη, μία από τις πιο λεπτομερείς που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα σχετικά με την εξάπλωση του ιού, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από την Κίνα, φωτίζει περισσότερο το ρόλο των παιδιών στη νέα επιδημία και στη μετάδοση του ιού.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθούν, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Όμως έως τώρα δεν ήταν σαφές αν τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα το νέο κορονοϊό ή αν ο οργανισμός τους καταπολεμά πιο αποτελεσματικά τη λοίμωξη.

«Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Τζάστιν Λέσλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, σύμφωνα με το «Nature», ο οποίος ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης μαζί με Κινέζους επιδημιολόγους. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.

Η μοναδικότητα της νέας έρευνας έγκειται στο ότι δεν εστίασε μόνο σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό, αλλά επίσης σε μεγάλους αριθμούς κοντινών επαφών των ασθενών, από τους οποίους κάποιοι είχαν κολλήσει και αυτοί, ενώ άλλοι όχι. Οι Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες παρακολούθησαν 391 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη Covid-19, καθώς και 1.286 στενές επαφές τους με βάση την αντίστοιχη ιχνηλάτηση.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που εκτίθενται στον ιό, έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο να μολυνθούν και αυτά, όσο έχουν και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι. Από τα μικρά παιδιά που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των στενών επαφών των ασθενών, το 7% διαγνώστηκαν στη συνέχεια με τον ιό, έναντι 8% μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Πιο ευάλωτοι όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με ασθενή με κορονοϊό

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει κολλήσει τον κορονοϊό και συνεπώς έχουν έλθει σε στενή επαφή μαζί του, έχουν περίπου έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν και αυτοί, σε σύγκριση με όσους είχαν επαφή με τον ασθενή, αλλά δεν συμβίωναν μαζί του.

«Είναι πιθανότατα η πρώτη σαφής ένδειξη ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενηλίκους στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Μπεν Κάουλινγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος αναρωτήθηκε κατά πόσο το γεγονός ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μαζικά κρούσματα στα σχολεία μπορεί να οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα των παιδιών είναι απλώς ήπια.

Το όλο ζήτημα έχει γενικότερες επιπτώσεις στις προσπάθειες επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού, μεταξύ άλλων με μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων. «Η νέα μελέτη παρέχει μια ένδειξη-κλειδί που υποστηρίζει το κλείσιμο των σχολείων ως αποτελεσματική παρέμβαση», δήλωσε η επιδημιολόγος Κέιτλιν Ρίβερς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Τι έδειξε έρευνα για τα επιδημολογικά δεδομένα της Κίνας για τα παιδιά

Σε έρευνα που διενεργήθηκε ακόμα στα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν περισσότερα από τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Covid-19 στην Κίνα, αποδείχτηκε ότι από τα πρώτα 44.672 κρούσματα, λιγότερα από 1.000 αφορούσαν άτομα ηλικίας έως και 19 ετών.

Τα καλά νέα είναι πως η θνησιμότητα ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα καταγράφηκε μόνο 1 θάνατος, στις ηλικίες 10-19 ετών.

Κανένα παιδάκι δεν χάθηκε στις ηλικίες κάτω των 9 ετών, παρότι ανάμεσά τους ήταν και δύο νεογέννητα που είχαν μολυνθεί από τις μητέρες τους, αναφέρουν κινέζοι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση Chinese Journal of Epidemiology.

Γιατί όμως ο νέος κορονοϊός προσβάλλει τόσο λίγα παιδιά; «Δεν κατανοούμε πλήρως το φαινόμενο. Ίσως παίζουν ρόλο οι διαφορές στις ανοσοποιητικές αποκρίσεις που παρατηρούνται μεταξύ παιδιών και ενηλίκων», λέει στο Live Science ο Dr Andrew Pavia, διευθυντής στον Τομέα Παιδιατρικών Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Γιούτα. «Μία θεωρία πρεσβεύει ότι στα παιδιά είναι πιο ενεργή η εγγενής ανοσοποιητική απόκριση, δηλαδή η πρώτη αντίδραση του οργανισμού προς κάθε παθογόνο».

Η εγγενής και η επίκτητη ανοσία

Το εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα κύτταρά του αντιδρούν αμέσως σε οποιοδήποτε μικρόβιο εισβάλλει στο σώμα. Επομένως, η εγγενής (έμφυτη ή φυσική) ανοσία δεν απαιτεί προηγούμενη έκθεση σε ένα παθογόνο για να το αναγνωρίσει.

Αντιθέτως, η επίκτητη (ή προσαρμοστική) ανοσία έχει ως σκοπό την δημιουργία ανοσολογικής «μνήμης». Με άλλα λόγια, ο οργανισμός εκπαιδεύεται να «θυμάται» τα παθογόνα και τους επιτίθεται όποτε έρχεται αντιμέτωπος με αυτά.

Αν, λοιπόν, η εγγενής αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι πιο ισχυρή στα παιδιά που εκτίθενται στον ιό Covid-19, τότε τον καταπολεμά πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι στους ενήλικες. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί τα παιδιά όχι μόνο αρρωσταίνουν πιο δύσκολα, αλλά και γιατί συνήθως εκδηλώνουν ηπιότερα συμπτώματα.

Ωστόσο δεν είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πιο ήπιος με τα παιδιά. «Το ίδιο φαινόμενο είχαμε παρατηρήσει και στις επιδημίες με τους κορονοϊούς SARS και MERS», λέει η Dr Krys Johnson, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Temple.

Παιδιά και ιογενής πνευμονία

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αποκλείεται να πάθουν πνευμονία. «Υπάρχουν αρκετά κρούσματα ιογενούς πνευμονίας από το νέο κορονοϊό στο παιδιά», λέει η Dr Johnson. «Ωστόσο το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά με τρόπο που η πνευμονία δεν τα καταβάλλει όπως τους ενήλικες».

Παρομοίως, οι ενήλικες έχουν 25 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ανεμοβλογιά, προσθέτει. Παρότι, δε, και η εποχική γρίπη μπορεί να κοστίσει τη ζωή βρεφών ή μεγαλύτερων παιδιών, η θνησιμότητά της είναι 10πλάσια στους ενήλικες.

Όπως εξηγούν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC),  είναι ασυνήθιστο ο νέος κορονοϊός να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές (π.χ. σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, σηπτικό σοκ) στα παιδιά. Όπως όμως ισχύει και για άλλα νοσήματα του αναπνευστικού, ορισμένες ομάδες παιδιών μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Αυτή είναι λ.χ. η περίπτωση των παιδιών με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το ενδεχόμενο μόλυνσης με το νέο κορονοϊό, τονίζουν τα CDC.

Πρέπει, λοιπόν, να τους διδάξουν και να εφαρμόζουν οι ίδιοι όλα τα μέτρα ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής, όπως:

  • Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, καθώς και απολύμανση με αλκοολούχα διαλύματα
  • Βήχας και φτάρνισμα στο μανίκι ή σε χαρτομάντιλο που ύστερα θα απορρίπτεται
  • Τήρηση του προγράμματος εμβολιασμού που συνιστάται σε κάθε ηλικία
  • Παραμονή σε καλά αεριζόμενους χώρους, μακριά από την πολυκοσμία