Ανέκαθεν ο πρώτος μήνας της Άνοιξης ήταν λίγο ύποπτος. Οι περισσότεροι όχι μόνο τον Μάρτιο, αλλά και τον Απρίλιο, ίσως και τον Μάιο να ταλαιπωρούμασταν από κρυολογήματα, από γρίπη, από αλλεργίες. Όχι όμως πια.

Τώρα που ο κορονοϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, φοβόμαστε ότι το παραμικρό σύμπτωμα είναι ύποπτο. Φτερνιζόμαστε; Οι διπλανοί μας, θα μας ρίξουν μία περίεργη ματιά στο χώρο εργασίας μας, στο λεωφορείο, στο τρένο, ακόμα και στο πεζοδρόμιο.

Έχουμε ρινική καταρροή; Ύποπτα τα πράγματα. Συνήθειες και συμπτώματα που στο παρελθόν δεν δίναμε καμία σημασία σήμερα μπορεί να μας κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Για αυτόν τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες ανά χώρα, ενημερώνουν τους πολίτες για το ποια είναι τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού, ώστε να τον διαχωρίσουμε από άλλες ασθένειες που προσβάλλουν το κοινό αυτό το διάστημα, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Πυρετός και ξηρός βήχας

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο πυρετός και ο ξηρός βήχας.

Τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού και της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά. Και οι δύο ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει ως ήπια συμπτώματα της COVID-19 εκείνα που δεν αναγκάζουν τον ασθενή να νοσηλευτεί. Ο ΠΟΥ ταξινομεί τις ήπιες αυτές περιπτώσεις με συμπτώματα όπως:

 • πυρετός
 • βήχας
 • κούραση
 • απώλεια της όρεξης
 • ρινική συμφόρηση
 • πονόλαιμος
 • πονοκέφαλος

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 15% των περιπτώσεων COVID-19 είναι σοβαρές και το 5% είναι πολύ σοβαρές. Οι ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται αναπνευστήρα για να αναπνέουν. Η πιθανότητα σοβαρής και κρίσιμης μόλυνσης είναι υψηλότερη στη νόσο COVID-19 παρά στην εποχική γρίπη.

Ο νέος κορονοϊός είναι επίσης πιο θανατηφόρος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας για τη νόσο COVID-19 φαίνεται να είναι υψηλότερο από εκείνο της γρίπης. Σε σύγκριση με τη γρίπη, η έρευνα για τον κορονοϊό βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδιά της. Αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν με τον χρόνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν αρρωστήσουμε από γρίπη

Η γνωστή σε όλους μας γρίπη έχει παρόμοια συμπτώματα με τον κορονοϊό, αλλά πιο ήπια συμπτώματα. Δεδομένου ότι η γρίπη υπάρχει πολύ περισσότερο καιρό από τη νόσο COVID-19, υπάρχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατά 1-2 ημέρες. Αυτά τα αντιιικά φάρμακα βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τον ιό. Αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και μειώνουν τη διάρκεια της ασθένειας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα που να έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της νόσου COVID-19, αν και οι επιστήμονες ερευνούν επί του παρόντος αρκετά φάρμακα σε δοκιμές.

Μεγαλύτερη η θνησιμότητα από τον νέο κορονοϊό

Η μεταδοτικότητα του νέου ιού είναι μεγαλύτερη από  τη γρίπη. Όπως έχει εξηγήσει αναλυτικά ο  εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον COVID-19, και καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος ο μέσος όρος νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο από τον νέο ιό είναι 1,4 - 2,5 (οι εκτιμήσεις όμως βασίζονται σε μελέτες με μικρό αριθμό περιπτώσεων).

Στην περίπτωση της γρίπης η μεταδοτικότητα είναι 1,3 ανά μολυσμένο άτομο. Η θνησιμότητα στην περίπτωση της γρίπης είναι μικρή (0,1%, ενώ στις ΗΠΑ είναι ακόμα μικρότερη: 0,05%).

Σύμφωνα με τον καθηγητή, για τη θνησιμότητα από τον νέο ιό οι εκτιμήσεις είναι αρκετά επισφαλείς. Ενώ γνωρίζουμε τον αριθμητή (αριθμός θανάτων) δεν γνωρίζουμε ποιος είναι πράγματι ο αριθμός των κρουσμάτων.

Έτσι, η θνητότητα στις επαρχίες της Κίνας (εκτός της Hubei) ήταν 0,4% ενώ στη Hubei ήταν 2,9% (τα στοιχεία αντιστοιχούν στην περίοδο 31/12/2019- 11/02/2020).

Είναι πιθανό, λόγω του ατελούς εντοπισμού των περιπτώσεων, η θνησιμότητα να είναι μικρότερη από αυτή που έχει καταγραφεί.

Κοινωνική αποστασιοποίηση, η ατομική λύση αυτοπροστασίας

Τόσο ο νέος κορονοϊός όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής.

Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής  βήχει και φτερνίζεται.

Οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό COVID-19.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον κορονοιό. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Μένουμε στο σπίτι. Επικοινωνούμε με τον ΕΟΔΥ στο 1135

Συμπερασματικά οφείλουμε να τονίσουμε. Μένουμε στο σπίτι. Επιλέγουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση και αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές για όσο διάστημα μας συστήσουν οι ειδικοί.

Παραμένουμε στο σπίτι σαν να έχουμε ήδη τον ιό και να προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας.

Εάν αναπτύξουμε ήπια συμπτώματα παραμένουμε στο σπίτι. Συμβουλευόμαστε έναν ιατρό ή τον προσωπικό μας ιατρό μέσω τηλεϊατρικής. Αν τα συμπτώματα οξυνθούν, νιώσουμε δύσπνοια ή βάρος στο σπίτι ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τηλεφωνούμε στο 1135.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού

Ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού σύμφωνα με τον ΠΟΥ περιλαμβάνει:
Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σωστό τρόπο

 • Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας
 • Να διατηρείτε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται
 • Να καλύπτετε το στόμα σας στο εσωτερικό του αγκώνα σας, όταν φτερνίζνεστε ή βήχετε
 • Να ΜΕΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, ειδικά εάν αισθανθείτε αδιαθεσία
 • Να εργάζεστε από το σπίτι αν είναι δυνατόν
 • Να αποφεύγετε τον συγχρωτισμό οποιασδήποτε κλίμακας


Τι ισχύει σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες για τις μάσκες προστασίας και τα γάντια

Τις τελευταίες ημέρες οι ειδικοί εξηγούν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι τόσο σημαντική, όσο εθεωρείτο.

Σε ερώτημα που ετέθη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 6 Απριλίου, ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεσέγιους τόνισε ότι «οι μάσκες από μόνες τους δεν αποτελούν θαυματουργή λύση καθώς και το ότι η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη».

Στα καθ’ ημάς, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε στις 9 Απριλίου ότι οι μάσκες μίας χρήσης και τα γάντια δεν υποκαθιστούν σημαντικότερες συμπεριφορές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Ειδικότερα είπε ότι «συζητήθηκε το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις οδηγίες του ΠΟΥ και συμφώνησε με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση μάσκας. Επίσης συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κίνδυνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών».

Αυτόματος 'Ελεγχος Συμπτωμάτων για τον κορονοϊό

Η υπηρεσία Symptom Checker της Dr. Button, με ειδική προσαρμογή για τον κορονοϊό, επεξεργάζεται τα συμπτώματα που καταχωρούν οι χρήστες μέσω chat, και δίνει σχετικές πληροφορίες για την υγεία τους, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους. Κατεβάστε την εφαρμογή δωρεάν.