Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε και ακούτε σχετικά με τον κορονοϊό. Να εμπιστεύεστε ειδικούς και επίσημες πηγές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεδιαλύνει μερικούς από αυτούς τους μύθους και τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Τα κινητά δίκτυα 5G δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό

Οι ιοί δεν μεταφέρονται μέσω ραδιοκυμάτων και κινητών δικτύων. Ο κορονοϊός μεταδίδεται και σε χώρες που δεν έχουν κινητά δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, μέσω σωματιδίων από ένα μολυσμένο άτομο που φτερνίζεται ή βήχει ή μιλάει. Μεταδίδεται ακόμα από μολυσμένες επιφάνειες και από επαφή των χεριών με το πρόσωπο, τη μύτη, το στόμα.

Η έκθεση σε υψηλότερη θερμοκρασία από 25 βαθμούς Κελσίου δεν εμποδίζει τον κορονοϊό

Μπορείτε να ασθενήσετε από κορονοϊό ανεξάρτητα από το πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία. Έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού και σε χώρες με θερμό κλίμα. Η προστασία σας απέναντι στον COVID-19 είναι ο συχνός καθαρισμός των χεριών σας και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Μπορείτε να αναρρώσετε από τον κορονοϊό. Δεν σημαίνει ότι θα τον «κουβαλάτε» μαζί σας μία ζωή, εάν ασθενήσετε.

Οι περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό αναρρώνουν και εξαλείφουν τον ιό από τον οργανισμό τους. Εάν έχετε συμπτώματα πυρετού, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν.

Το να κρατάς την αναπνοή σου για δέκα δευτερόλεπτα χωρίς να νιώθεις άσχημα δεν σημαίνει ότι δεν έχεις κορονοϊό.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο ξηρός βήχας, η εξάντληση και ο πυρετός. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν και πνευμονία. Ο καλύτερος τρόπος για να εξακριβώσετε αν πάσχετε από κορονοϊό είναι το μοριακό τεστ. Όχι με μία άσκηση «αναπνοής» που μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν σε προστατεύει από τον κορονοϊό και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των προβλημάτων υγείας.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται σε χώρες με ζεστό και υγρό κλίμα.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει εξακριβωθεί ότι ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των υγρών και θερμών περιοχών, ανεξάρτητα από το κλίμα.

Ο νέος κορονοϊός δεν μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιών

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιών. Ο νέος κορονοϊός είναι ιός που μεταδίδεται μέσω της αναπνοής. Μεταδίδεται από σταγονίδια που προκαλούνται,  όταν ένας ασθενής φτερνίζεται.

Τα εμβόλια για την πνευμονία προστατεύουν και έναντι του νέου κορονοϊού;

Όχι. Τα εμβόλια για την πνευμονία δεν προστατεύουν έναντι του νέου κορονοϊού. Ο ιός είναι νέος και διαφορετικός και χρειάζεται νέο εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο εμβόλιο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται στο πλευρό τους.

Ο νέος κορονοϊός είναι ασθένεια των ηλικιωμένων.

Άτομα όλων των ηλικιών πλήττονται από τον νέο κορονοϊό. Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν ιατρικά προβλήματα, όπως άσθμα, διαβήτη, καρδιοπάθειες είναι πιο ευάλωτοι στον νέο κορονοϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα άτομα όλων των ηλικιών να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα έναντι του κορονοϊού.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας