Ο κορονοϊός και οι συνέπειές του έχουν αυξήσει το στρες σε πολύ κόσμο. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται σε βρετανικές ιατρικές έρευνες, η τακτική φυσική δραστηριότητα που επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς μπορεί να βελτιώσει και τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου.

Κατανόηση της λειτουργίας του στρες

Πρώτα από όλα πρέπει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το στρες. Υπάρχει μια φυσική αντίδραση του οργανισμού σε μία κατάσταση που γίνεται αντιληπτή ως απειλή.

Γιατί είναι χρήσιμο το στρες

Κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου κατάστασης, η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη και η κορτιζόλη απελευθερώνονται από τους αδένες και εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα. Αυτό ενισχύει την επαγρύπνηση και μειώνει την αίσθηση του πόνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται προσωρινά γιατί η κορτιζόλη λειτουργεί προληπτικά και ως αντιφλεγμονώδες. Χάρη στο στρες το ανθρώπινο είδος έχει κατορθώσει να επιβιώσει.

Όμως το παρατεταμένο άγχος μπορεί να βλάψει την υγεία μας

Το σώμα χρειάζεται να ηρεμήσει μετά από παρατεταμένο άγχος.

Η παρατεταμένη έκθεση στην κορτιζόλη και στο στρες επιβαρύνουν το σώμα και μπορεί να ταλαιπωρηθεί ο οργανισμός από αϋπνία, ανησυχία και κατάθλιψη ενώ το παρατεταμένο στρες οδηγεί σε εξάντληση.

Μπορεί η φυσική δραστηριότητα να μειώσει το στρες;

Ναι, έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει το στρες. Η φυσική δραστηριότητα είναι το «φάρμακο» του στρες, καθώς λειτουργεί θεραπευτικά ακόμα και μετά το πέρας της άσκησης. Η φυσική δραστηριότητα έχει και άλλες ωφέλειες:

  • Η ικανότητα συγκέντρωσης ενισχύεται
  • Η μνήμη βελτιώνεται
  • Η δημιουργικότητα βελτιώνεται
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται
  • Το άγχος μειώνεται

Πέντε βήματα για να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

  • Ξεκινήστετε χαλαρά αρχικά με δέκα λεπτά ήπια άσκησης. Σιγά-σιγά αυξήστε το χρόνο άσκησης, την απόσταση και την ένταση.
  • Διαλέξτε άσκηση που σας διασκεδάζει ώστε να κινητοποιηθείτε να τη συνεχίσετε. Επιλέξτε διαφορετικές ασκήσεις με διάφορα οφέλη.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο με την άσκησή σας ώστε να παρατηρείτε την πρόοδο και να τη συνεχιζετε.
  • Να ασκείστε σταθερά και να αυξάνετε σταδιακά τον καρδιακό παλμό. Συνιστάται άσκηση 50 λεπτών, τρεις φορές την εβδομάδα. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο καλύτερα. Αυξήστε σταδιακά με τον δικό σας ρυθμό.
  • Να είστε υπομονετικοί και σταθεροί. Τα μακροχρόνια οφέλη θέλουν κόπο και χρόνο.

Όσο πιο πολύ ασκείστε, τόσο το σώμα διαχειρίζεται καλύτερα τα επίπεδα κορτιζόλης. Η τακτική άσκηση βοηθά το σώμα να προσαρμόζεται. Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο καλύτερα προσαρμόζεστε και στις προκλήσεις της καθημερινότητας.