Ο κορονοϊός έχει αλλάξει για τα καλά στη ζωή μας και έχει επηρεάσει ακόμα και το ίδιο το τουριστικό προϊόν. Ενώ όλοι παρακολουθούν μουδιασμένοι τις εξελίξεις, αναρωτώμενοι πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, η λύση είναι μπροστά μας και «ακούει» στο όνομα: Τηλεϊατρική.

Μόλις λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των πτήσεων προς τη χώρα μας από 29 άλλα κράτη, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με 30 εξ αυτών να είναι «εισαγόμενα» έχει βάλει σε δεύτερες σκέψεις την Κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων λόγω των τουριστών δεν είχε φυσικά αποκλειστεί και ήταν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, όμως εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι η συμπεριφορά των επαγγελματιών του ευρύτερου τουριστικού κλάδου.

Κύκλοι της επιστημονικής κοινότητας σημειώνουν ότι δεν είναι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων που ανησυχεί, αλλά το πως θα συμπεριφέρονται οι επαγγελματίες, ειδικά στις εκτός Αττικής περιοχές. Εκεί τονίζουν είναι απόλυτα αναγκαία η συνείδηση της ατομικής ευθύνης, ειδικά όταν μέσω των δειγματοληπτικών ελέγχων η πιθανότητα να ξεφύγει κάποιο κρούσμα σε ταξιδιώτη είναι πολύ πιθανή.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς απάντησε πως: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Εδώ έρχεται η τηλεϊατρική ως από μηχανής θεός. Μπορεί εύκολα και με το πάτημα ενός κουμπιού της «έξυπνης» συσκευής μας να καλύψει το κενό της επαφής, αφού ο εκάστοτε τουρίστας με μια τηλεσυνεδρία με τον ιατρό μπορεί να κατευνάσει την ανησυχία του και να λάβει τη σωστή καθοδήγηση. Κατεβάζοντας την εφαρμογή Dr. Button, η επαφή με τον ιατρό γίνεται ταχύτατα και πολύ απλά.

Η πράξη απέδειξε ότι παρά την αρχική επιφύλαξη και το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν οι αριθμοί των χρηστών και των κλήσεων.

Το αύριο της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα σχεδιάζεται πια με αναγνωρισμένα τα οφέλη της εξ αποστάσεως πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της αποφυγής συνωστισμού και περιττών μετακινήσεων, της καλύτερης διαχείρισης του χρόνου των γιατρών και της αποφόρτισης γενικότερα του συστήματος υγείας.